وبلاگ

انواع روغن ترانسفورماتور و تکامل آن

انواع روغن ترانسفورماتور

روغن ترانسفورماتور یک روغن معدنی عایق یا خنک کننده است که از نفت خام به دست می آید. این مخلوطی از هیدروکربن های مختلف است که شامل ترکیبات تا حدی آلیفاتیک (ترکیبات زنجیره باز) با فرمول کلی – C n H 2n + 2 و C n H 2n است . در ادامه این مقاله درباره انواع روغن ترانسفورماتور ، تست روغن ترانسفورماتور و تصفیه روغن ترانسفورماتور به طور کوتاه توضیحاتی ارائه می‌دهیم ، لطفأ در انتهای مقالات با ثبت نظرات خود ، ما را در راستای بهبود و بروزرسانی مقالات همراهی کنید. با تشکر از شما انواع روغن ترانسفورماتور

انواع روغن ترانسفورماتور

انواع روغن ترانسفورماتور بسته به شرایط استفاده و عملکرد ترانسفورماتور موجود است :

  1. روغن های پایه معدنی : این روغن ها پرمصرف ترین نوع روغن ترانسفورماتور هستند که از فرآورده های نفتی تصفیه شده ساخته می شوند. آنها نسبت به روغن های مصنوعی ارزان تر هستند اما ممکن است به دلیل اکسیداسیون و تخریب در طول زمان عمر مفید کمتری داشته باشند.
  2. روغن‌های مصنوعی : این روغن‌ها از پتروشیمی‌ها مشتق می‌شوند و در مقایسه با روغن‌های معدنی، عمر طولانی‌تر و عملکرد بهتری دارند. آنها گرانتر از روغن های معدنی هستند اما برای ترانسفورماتورهای با کارایی بالاتر انتخاب بهتری هستند.
  3. روغن‌های پایه زیستی : این روغن‌ها از روغن‌های طبیعی مانند روغن سویا ساخته می‌شوند و به دلیل زیست تخریب پذیری دوستدار محیط زیست هستند. آنها گران تر از روغن های معدنی هستند و عمر مفید کمتری دارند.
  4. روغن ترانسفورماتور خنک کننده هوا : این نوع روغن ترانسفورماتور برای ترانسفورماتورهای خنک کنندگی هوا طراحی شده و حاوی مواد افزودنی است که از تشکیل کف جلوگیری کرده و خطر آتش سوزی را کاهش می دهد. این نوع روغن نسبت به انواع دیگر قیمت بیشتری دارد.

انتخاب انواع روغن ترانسفورماتور به عوامل مختلفی مانند نوع و اندازه ترانسفورماتور، شرایط عملیاتی، هزینه و هرگونه الزامات نظارتی بستگی دارد. سازنده ترانسفورماتور دستورالعمل های خاصی را در مورد نوع روغن مورد نیاز برای ترانسفورماتور ارائه می دهد.

شاید این را بپسندید : مشخصات فنی روغن ترانسفورماتور نیناس Nynas

روغن های معدنی

اینها محصولات نفتی هستند، مانند روغن ترانسفورماتور مبتنی بر نفتنیک و روغن ترانسفورماتور مبتنی بر پارافینیک. روغن های ترانسفورماتور مبتنی بر نفتنیک به دلیل توزیع گرما شناخته شده اند که یکی از مشکلات اصلی ترانسفورماتور است. این همچنین دارای ویژگی جریان خوب در دمای پایین است و بدون موم است. این نوع روغن ها برای دماهای پایین بهتر هستند. با وجود اینکه راحت‌تر اکسید می‌شود، محصول تشکیل‌شده توسط این فرآیند (یعنی لجن) محلول است. بنابراین، سیستم خنک کننده ترانسفورماتور را مسدود نمی کند.

انواع روغن ترانسفورماتور نیناس

روغن ترانسفورماتور مبتنی بر پارافینیک از نفت خام پارافینیک با استفاده از روش های جداسازی حلال به دست می آید. این به دلیل دوام حرارتی و اکسیداسیون خوب و ویژگی ویسکوزیته خوب در دمای بالا شناخته شده است. به دلیل شاخص ویسکوزیته بالای آن به دلیل وجود موم، اگرچه سرعت اکسیداسیون کمتر از روغن‌های نفتنیک است، رسوب‌دهنده یا لجن در اثر اکسیداسیون تشکیل می‌شود. این ممکن است مانعی برای اتلاف گرما شود. از آنجایی که میزان اکسیداسیون کم، مقرون به صرفه بودن و در دسترس بودن است، این روغن به طور گسترده در هند استفاده می شود.

محصولات مرتبط : تمام محصولات روغن ترانسفورماتور ایرانی و خارجی

روغن های مصنوعی

روغن های مصنوعی که عموماً مبتنی بر سیلیکون هستند در اواسط دهه 70 رایج بودند. این به طور کلی در مناطق مستعد آتش سوزی به دلیل خواص ضد حریق آن استفاده می شود. همچنین مشکلات کمی از اتلاف حرارت کم و ظرفیت جذب رطوبت بالا دارد. همچنین گرانتر از روغن معدنی است. انواع روغن ترانسفورماتور

انتقال از روغن های معمولی

روغن های مبتنی بر نفت در واقع به عنوان انتخاب انواع روغن ترانسفورماتور بسیار موثر هستند. با این حال، به دلیل اشتعال پذیری بالا، یک نشتی کوچک به راحتی می تواند آتش بگیرد. این یکی از دلایل استفاده از روغن های مصنوعی در مناطق مستعد آتش سوزی است. و همچنین قوانین آتش نشانی این ترانسفورماتورها را غیرقابل اشتعال یا ترانسفورماتور نوع خشک می داند که در صورت استفاده از آن در داخل ساختمان های مسکونی اتفاق می افتد.

روغن معدنی به طور مستقیم برای انسان و محیط زیست خطرناک است. این بیشتر به عنوان محصول جانبی پالایش نفت خام برای ساخت بنزین و سایر فرآورده های نفتی در دسترس است. این عمدتا از آلکان ها و سیکلوآلکان ها تشکیل شده است. و زیست تخریب پذیری ضعیف آن را به یک آلودگی طولانی مدت بالقوه برای محیط زیست تبدیل می کند. و همچنین این مواد توسط سازمان بهداشت جهانی تحت عنوان مواد سرطان زا طبقه بندی شده اند.

شاید این را بپسندید : آیا میدانید فرمول شیمیایی روغن ترانسفورماتور چیست؟

جایگزین روغن معدنی

جایگزین های کمی برای این روغن های معدنی وجود دارد. برخی از آنها عبارتند از پنتا اریتریتول تترا اسید چرب، استرهای طبیعی و مصنوعی.

برخی از مزایا در مقایسه با روغن معدنی عبارتند از:

  • نوسانات کم
  • نقطه آتش بالا، به طوری که می توان از آن در مکان های پر خطر آتش سوزی استفاده کرد
  • نقطه ریزش پایین تر
  • تحمل رطوبت بیشتر
  • عملکرد بهبود یافته در دماهای بالا
  • غیر سمی
  • قابل تجزیه زیستی

اگر علاقه مند به مطالعه درباره نحوه تشخیص روغن موتور اصل از تقلبی هستید می توانید مطالعه کنید.

روغن های مبتنی بر سیلیکون حتی کمتر قابل اشتعال هستند، اما نه تنها از استرها گران هستند، بلکه تجزیه زیستی کمتری نیز دارند. تحقیقات در مورد استفاده از روغن های گیاهی مانند روغن نارگیل در حال انجام است. اما برای شرایط آب و هوایی سرد و همچنین برای ولتاژهای بیش از 230 کیلو ولت نامناسب است. از شکل 1 نیز می توان گفت که ضریب اتلاف در بازه زمانی در حال کاهش است که مانند سایر روغن های ترانسفورماتور نیست.

استفاده از نانوذرات

در بیشتر کاربردها، فناوری نانو پاسخ نهایی برای حساسیت آن است. مقالاتی در مورد نانوذرات اکسیدهای تیتانیوم و اکسیدهای آهن در کاربردهای روغن ترانسفورماتور وجود داشته است. حداکثر افزایش BDV با استفاده از این ذرات مشاهده شده است که با افزودن انواع مختلف اکسیدها به سیالات استری امیدوار کننده به دست می آید تا حتی بهتر از قبل شود و بازده را افزایش دهد. بسیاری از روغن ها حاوی ترکیبات معطر خاصی (ترکیبات زنجیره بسته یا حلقه ای) مربوط به بنزن، نفتالین و مشتقات آنها با زنجیره های آلیفاتیک هستند. روغن ترانسفورماتور خوب باید عایق کاری کند و از فلاش روی قسمت های در معرض دید تجهیزات جلوگیری کند و باید به طور موثر گرما را از هسته به سطح تابش تبدیل کند.

تست روغن ترانسفورماتور

تست های زیر برای تعیین کیفیت انواع روغن ترانسفورماتور انجام می شود:

  • قدرت دی الکتریک
  • مرطوب
  • اسیدیته
  • کشش سطحی
  • تست فاکتور اتلاف دی الکتریک برای گوگرد خورنده در روغن
  • تست پایداری اکسیداسیون
  • مقاومت ویژه (مقاومت)
  • نقطه فلاش
  • نقطه ریزش
  • ویسکوزیته
  • تست لجن
  • تجزیه و تحلیل گازهای محلول (DGA)

تست قدرت دی الکتریک

ولتاژ AC فزاینده فرکانس نامی به الکترودهایی که در روغن آزمایش غوطه ور می شوند (با شکاف 2.5 میلی متر) تقریباً با نرخ 2 کیلو ولت در ثانیه اعمال می شود که از صفر شروع می شود تا مقداری که باعث خرابی می شود. کیت تست برای خاموش شدن خودکار ولتاژ منبع تغذیه در 0.02 ثانیه پیش بینی شده است. آزمایش باید شش بار روی همان پر کردن سلول تکرار شود و میانگین حسابی نتایج به عنوان قدرت الکتریکی یا BDV (ولتاژ شکست) روغن مورد آزمایش ذکر می‌شود. آزمایش باید در مکانی خشک و عاری از گرد و غبار و ولتاژ اعمال شده هر بار پس از ناپدید شدن هر گونه حباب هوا انجام شود. اگر ناپدید شدن حباب هوا قابل مشاهده نباشد، فواصل زمانی پنج دقیقه خواهد بود.

شاید این را بپسندید :  نگهداری روغن ترانسفورماتور

تصفیه روغن ترانسفورماتور

مواد جامد و مولکول های آب با استفاده از جداکننده های گریز از مرکز از انواع روغن ترانسفورماتور خارج می شوند. جدای از فرآیند فوق، هوازدایی، فیلتراسیون و آبگیری نیز برای افزایش کیفیت انواع روغن ترانسفورماتور انجام می شود. در ترانسفورماتورهای کوچک، تصفیه روغن مستقیماً با برداشتن روغن و تمیز کردن تجهیزات انجام می شود. پس از اتمام تمیز کردن، روغن با استفاده از گیاهان فیلتر منتقل می شود. برای ترانسفورماتورهای بزرگ، بدون حذف روغن، از طریق تصفیه کننده به گردش در می آید. این فرآیند بدون انرژی دادن به ترانسفورماتور انجام می شود.

افزایش عمر روغن ترانسفورماتور

برای تمدید یا به تاخیر انداختن فرآیند اکسیداسیون، از موادی مانند دیترشیاری بوتیل پارا کرزول (DBPC) استفاده می شود. به این فرآیند «ممانعت از روغن» می گویند. با این فرآیند، عمر روغن را می توان سه تا چهار برابر دوره واقعی افزایش داد. طیف سنجی مادون قرمز، کروماتوگرافی گازی یا کروماتوگرافی لایه نازک برای تشخیص وجود DBPC در روغن استفاده می شود.

امیدواریم که این مقاله هم مورد استفاده شما عزیزان قرار گرفته باشد و توانسته باشیم به شما در شناخت انواع روغن ترانسفورماتور و تکامل آن کمک کرده باشیم. لطفا نظرات خودتان را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید. برای مشاهده دیگر مقالات صنعتی لطفا از اینجا اقدام کنید.

3 دیدگاه ها برای “انواع روغن ترانسفورماتور و تکامل آن”

  1. بسیار بسیار عالی مرسی از توضیحاتتون

    1. درود ، خوشحالیم که مطالب ما براتون مفید بوده

  2. ممنون از توضیحات خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آواتار موبایل
منوی اصلی x
X